Ahad, 30 Oktober 2011

NASIB KELKATUSetelah hidup bersarang sekian lama di busut-busut tanah lembab di dalam lubang-lubang kecil gelap membiak dan berkeluarga akhirnya tibalah masa tumbuh kepak untuk mengejar cahaya di waktu malam terutama selepas hujan berhenti.Maka sang semut berkepak itu yang dikenali sebagai kelkatu akan mengejar cahaya lampu.

Apa tujuan sebenarnya tidaklah diketahui, mungkin untuk menduga dunia cahaya yang terang setelah sekian lama bergelap di dalam busut.
Namun apalah ada pada sang kelkatu, kepak tidak segagah sayap kumbang dan burung untuk melawan dan menerjah angin, sengat pun tiada seperti lebah dan tebuan.

Hajat untuk menerjah angkasa hanya jadi igauan ngeri selalu terdampar lebih awal, malah beberapa saat setelah terpacul dari sarang.Kebiasaannya sang katak sedia menunggu di muka pintu lubang keluar sarang.Sang katak tidak perlu melompat kesana sini hanya menanti rezeki terhidang dengan mudah dan senang sekali.

Sudah tentu perutnya kenyang dan penat lidahnya menangkap sang kelkatu ketika itu.
Kelkatu yang beribu jumlah yang terlepas tanpa bertangguh menuju angkasa di waktu hari mula senja, gelap dan mereka berpusu-pusu menuju ke lampu-lampu bercahaya yang terpasang terang.

Sebelum sampai hajat ke situ, sang kelkatu itu terpaksa pula berhadapan dengan burung dan kelawar yang mengambil peluang untuk mengisi tembolok dan perut.Maka hanya beberapa detik sahaja nyawa melayang hanya sempat beberapa ketika merasai hidup bebas di dunia yang luas.


Oleh kerana bilangan terlalu banyak ada yang mencapai hasrat mengerumuni lampu yang terang akan tetapi ada yang kecundang setelah kepak sudah tidak terdaya menahan kepanasan cahaya lampu, hingga tercabut lalu menjunam ke tanah.Ada yang tidak berdaya merentas hembusan angin turut terdampar.

Ada kelkatu jatuh ke atas jalan tidak sempat menggelapar di lenyek tayar kenderaan. Terdapat yang hilang nyawa kerana  tersangkut di jala-jala sawang dan jaring-jaring labah-labah  menjadi habuannya pula.Tidak kurang yang menemui ajal di mulut cicak yang berkumpulan di atas siling mengambil kesempatan percuma terhidang di depan mata.
 

Mana yang terlepas dari bencana dan bahaya tetap juga tumpas ke tanah dan lantai kerana tidak dapat bertahan dengan rembasan embun malam dan setelah malam mula berganjak pagi.Lampu-lampu mula terpadam yang akhirnya semua sang kelkatu jatuh terdampar kaku.

Kata orang tua-tua, kelkatu itu ingin menerpa bulan untuk menikmati suasana cahaya indah purnama, kononnya ada maharaja kelkatu di sana.Kegagalan dan kekecewaan kelkatu yang tidak tercapai hajat dan hasrat itu akhirnya menjadi bahan sapuan penyapu dan menjadi pula makanan pada sang ayam-ayam di siang hari.

Kelkatu-kelkatu yang jatuh ke air akan mati terapung menjadi pula makanan sang ikan atau mereput begitu sahaja.
Begitulah nasib kelkatu kerana idaman menduga cahaya serta kelemahannya membolehkan makhluk lain mendapat rezeki terhidang tanpa bersusah payah.

Walaupun begitu kelkatu yang lain pula akan muncul mengikut giliran dan masa, itulah kuasa Allah, walaupun beribu malah berjuta kelkatu mati tertewas, namun kelkatu-kelkatu baharu tetap juga menjelma menjadi salah satu sumber untuk makanan untuk makhluk Allah yang lain.


Tiada belas kasihan untuk kelkatu kerana hanya dapat menikmati keindahan alam dalam masa yang tidak begitu lama.Sudah menjadi satu naluri alam yang telah Allah tentukan pada setiap makhluk yang dijadikan itu ada menafaat dan sering bergantungan untuk dijadikan santapan meneruskan hidup makhluk lain.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...