Sabtu, 13 Julai 2013

JALINAN PERSAHABATAN JAMBATAN KASIH SAYANG, TANPA SAHABAT SIAPALAH AKU .Assalamualaikum wrh, para sahabat yang budiman, salam manis dan salam kasih sayang ...

Memberi salam dan bertanya khabar akan sahabat handai adalah perkara yang baik untuk menambah kemesraan, merapatkan hubungan dan mengukuh ikatan tali persahabatan.Seandainya kita tidak punya sesiapa dalam hidup tetapi masih lagi beruntung seandainya kita masih lagi mempunyai sahabat.Sahabat bukannya sekadar teman, tetapi kehadiran sahabat adalah satu anugerah yang istimewa kerana mereka sedia menerima kita dalam keadaan senang atau susah, suka atau pun dikala kita berduka.

Hargailah kasih sayang sahabat, kejujuran, keikhlasan dan kesetiannya.Hidup di dunia kita akan terasa sepi dan sunyi seandainya bersendirian tanpa rakan, teman dan sahabat.Antara ketiga tahap itu sahabatlah yang paling rapat kerana bukan sahaja menjadi seorang kawan akan tetapi melebihi dari itu kerana seorang sahabat lebih mengenali diri dan memahami hati.Hidup bersahabat perlu mempunyai kesetiaan, keikhlasan dan kejujuran dalam apa jua keadaan sekalipun.Malah sanggup berkongsi kesusahan, kesedihan, kesenangan dan kegembiraan.

Sebuah jalinan persahabatan memerlukan kesanggupan menerima keluhan, pandangan, nasihat, dan teguran.Ikatan persahabatan adakalanya melebihi dari hubungan saudara sendiri.Persahabatan yang erat semestinya perlu menjaga adab dan sopan dalam pergaulan seperti menjaga hati, amalkan sikap bantu membantu, mengingati sesuatu perkara seandainya dia terlupa disamping menjaga tutur kata dan tingkah laku agar hati sahabat tidak terluka.Selain itu kita perlu menjaga rahsia peribadi sahabat, agar kisah dan keaibannya tidak disentuh oleh orang lain.

Kita juga dituntut tidak berbohong tika berbicara, tidak melanggari perintahnya yang baik dan tidak pula mengkhianatinya dalam apa jua urusan dan pekerjaannya.Sekiranya terlanjur perbuatan dan kata-kata maka kita perlu memohon memaaf atas kesalahan itu dan sedia memaafkan kesalahan sahabat sekiranya ia melakukan kesilapan agar hubungan persahabatan sentiasa jernih.Kita juga dianjurkan agar sentiasa mendoakan kesejahteraan sahabat dan keluarganya.

Seandainya sahabat kita dan keluarganya ditimpa musibah, sakit atau kesusahan kita perlu menziarahi serta cuba sedaya upaya meringankan sesuatu permasalahan yang dihadapi beliau.Sekurang-kurangnya berilah kata perangsang dan pujukan.Biarlah kita menjalinkan persahabatan dengan seikhlas hati dan berkasih sayang kerana Allah.Bawalah sahabat kita ke jalan yang benar seandainya ia  tersalah haluan serta berilah bimbingan dan tunjukajar.Kita juga perlu tidak mengendahkan celaan dan cemuhan orang lain terhadap sahabat kita demi menjaga maruahnya.

Oleh itu hargailah sebuah persahabatan, sesungguhnya talian persahabatan itu teramat indah. suci dan murni.Ikatan tali persahabatan juga terlalu mudah putus dan rapuh sekiranya tidak dipelihara dengan baik.Janganlah jika ada kepentingan lain sehingga sanggup kita melukakan hati dan meninggalkannya.Sepatutnya kita perlu mempertahankan nama, maruah dan diri sahabat kita dari tercemar seandai berlaku sesuatu pengkhianatan terhadap sahabat kita.Sahabat adalah orang yang selalu berada disisi kita ketika kita dalam kebahagiaan dan sentiasa di sisi kita dalam keadaan kesusahan dan kepayahan, malah sentiasa berada di hati kita dan di hatinya untuk selama-lamanya selagi hayat dikandung badan.

Seandainya bertemu atau berselisih jalan jangan lupa untuk menyapa atau sekurang-kurangnya memberi senyuman ikhlas.Senyuman dari seorang sahabat untuk kita terlalu bernilai harganya kerana senyuman ikhlasnya itu bukanlah untuk dijual beli atau yang boleh dijadi barangan untuk diniagakan. Senyumannya itu adalah sebagai lambang dan bukti kejujuran, keikhlasan serta kesetiaan seorang sahabat kepada sahabat yang disayangi.Oleh itu marilah kita hidup dalam berkasih sayang dan sentiasa mesra bersama sahabat handai kita.Siapalah diri kita tanpa sahabat, hidup kita akan terasa sepi dan sunyi jika ketiadaan mereka.

Dalam persahabatan kita perlu jujur dan ikhlas dalam pengucapan dan peradaban tingkah laku, menjaga hati dan perasaan sahabat agar ikatan tali persahabatan dapat dieratkan, elakkan pertengkaran dan perbalahan dan sedia mengalah dan memohon kemaafan untuk mengelakkan dari perbalahan.Bersahabat juga kita merelakan diri untuk menjaga persahabatan dengan mendengar keluhan dan rintihan seandainya dia berada dalam kesusahan dan kesulitan,

Kita perlu bersedia dalam kepayahan demi seorang sahabat atas membetul kesilapan dan kelemahannya serta selalu memaafkan kesalahannya.Sahabat yang baik sentiasa memberi sinar cahaya, sentiasa segar menguntum harum mewangi, pendorong impian serta membawa ke arah kesempurnaan.Pemberian yang paling bernilai dalam persahabatan adalah nasihat yang baik-baik, jujur dalam bicara serta sentiasa mendoakan kebaikan dan kesejahteraan untuk sahabatnya.Semoga tali persahabatan dan jambatan kasih akan tetap murni bersih dan paduan hubungan itu akan berlanjutan hingga ke akhir hayat.

Seterusnya seandai antara keduanya pergi dahulu menemui Tuhan, maka sahabat yang masih hidup tidak akan lupa untuk menghadiahkannya ayat-ayat suci serta diiringi dengan doa untuk kesejahteraan sahabatnya di sana.Selagi masih ada nyawa selagi itulah kita perlu menyayangi dan kasih sahabat kita dengan sepenuh hati nan suci.Bukanlah mudah untuk mencari sahabat sejati lagi setia, jujur dalam ikatan tali persahabatan.Sahabat bukan semata-mata kawan berbual dan bersembang sahaja, kerana darjat seorang sahabat adalah melebihi dari ikatan saudara.

Jika kita berada dalam kesepian barulah kita mengerti betapa rindu dan sepinya kita terhadap sahabat yang kita sayangi seandainya dia tiada di sisi.Begitulah sebaliknya sahabat kita akan terasa kehilangan kita jika tidak bersamanya.Ketika sepi di waktu itulah yang kita sering teringat dan terkenang akan sahabat yang kita sayangi.Kita perlu ikhlas dan jujur pada sahabat kita, meski bagai semut hitam yang menjalar di batu berwarna hitam ketika cahaya kelam, namun kita tahu semut itu tetap ada menjalar, begitu keikhlasan kita ketika bersahabat, walaupun tidak nampak di mata kebaikannya namun kita tahu sahabat kita ada kejujuran dan keikhlasan dalam hatinya.

Ikatan tali persahabatan yang kukuh adalah seperti benang yang tersimpul mati, teramat payah untuk dileraikan malah kemungkinan langsung tidak dapat dirungkaikan pun,Seandainya kasih kepada sahabat, sayangilah dengan sepenuh hati, jiwa suci murni serta menerima seadanya sahabat kita itu dalam keadaan apa sekalipun agar ikatan itu sentiasa erat dan berpanjangan.Sekiranya mengasihi sahabat hanya separuh hati itu masih menandakan tali persahabatan itu tidak utuh dan belum lagi sejati.Jika tidak jujur dalam persahabatan dan tidak ikhlas maka ikatan persahabatan ini terlalu longgar dan mudah goyah, bila-bila masa sahaja boleh lebur, musnah dan berkecai.

Persahabatan serapuh ini amat mudah kasih sayang berganti benci.Alangkah indahnya jika kita mengasihi sahabat umpama laut dalam tanpa bertepi dan bak gunung tiada berkemuncak tinggi.Laksana awan di langit biru tiada pernah henti berarak datang dan pergi.Kasih dan rindu bagai air sungai mengalir dari hulu, merentasi celahan jeram berbatu, menyusuri tebing berliku, namun sampai juga ke muara menyusup ke laut biru.Kehidupan itu indah jika ditemani mereka yang bergelar sahabat yang sejati. Semakin indah sekiranya dia setia menemani disisi dalam menempuh setiap dugaan dan cabaran kehidupan ini. 

Namun selayak manakah seseorang itu boleh dipanggil sahabat sejati? Sahabat sejati bukan untuk mengisi ruang gelak ketawa dan riang ria sahaja.Sahabat sejati adalah sahabat yang sanggup menempuh kehidupan bersama-sama walaupun menongkah arus yang deras dan dalam. Dia juga adalah sahabat yang sanggup berpanas dan berhujan untuk kesejahteraan sahabatnya. Maka kerana kelekaan menjaga hubungan kasih sayang dan keseronokan kita boleh sahaja meruntuh sebuah jambatan jalinan persahabatan.Jika kepercayaan seorang sahabat telah dinodai.

Maka tidak hairanlah sahabat kita akan terasa jauh hati dan rasa terpinggir, hingga ia putus asa untuk menarik diri dari meneruskan hubungan persahabatan.Adakalanya timbul masalah buruk sangka tetapi perkara itu boleh sahaja diatasi dengan perbincangan.Jikalah perkara yang kita lakukan itu adalah benar, adakah ia merupakan berburuk sangka juga.Salah sangka jika tidak diberitahu tetapi jika perkara yg telah maklum masih lagi melakukan perbuatan yg berkali-kali akan melukai hati sahabatnya maka sewajarnya dia akan manaruh sangkaan dan menimbulkan berburuk sangka.

Seandainya kita sering lupa menjaga hati dan seringkali melakukan kesilapan yang sama. ini akan mengakibatkan sangkaan lebih buruk sahabat terhadapnya.Sekali dalam melakukan kesilapan boleh saja menghapuskan berburuk sangka, dengan bermaafan kerana terlupa dan tersasul, kesilapan kali kedua boleh lagi dimaafkan tetapi jika kali ketiga dan berulang kali amat buruklah padahnya.Adakah itu satu kesilapan dan kesalahan yang tidak disengajakan, jadi apakah yang terbaik dan sewajarnya untuk dilakukan.Mampukah sahabat itu mampu bersabar dan memaafkan agar jalinan persahabatan itu dapat dipertahankan.

Dalam persahabatan, kita harus saling mempercayai, saling menghargai, saling menghormati, dan saling membantu kerana kunci persahabatan adalah kejujuran, keterbukaan, dan saling menyayangi satu sama lain.Di waktu tiada satu pun orang disisimu, janganlah kau merasa sedih, apatah lagi merasa tersisih kerana yakinlah di suatu masa nanti ada orang yang akan memberikan senyuman yang tulus dan ikhlas, serta mengembalikan awan cerah lagi bercahaya menggantikan awan gelap yang meliputi hati. Itulah senyuman sudah pasti dari seorang sahabat sejati.

Sahabat adalah orang yang selalu berada disisi kita ketika kita dalam kebahagiaan dan sentiasa di sisi kita dalam keadaan kesusahan dan kepayahan, malah sentiasa berada di hati kita dan di hatinya untuk selama-lamanya selagi hayat dikandung badan.Sahabat adalah orang yang hatinya selalu dekat dengan kita, tidak kira berapa jauh jarak dan berapa lama waktu memisahkannya.Jadikanlah diri kita seperti lampu yang akan menerangi sahabat kita agar dia sentiasa dilimpahi sinar cahaya pada bila-bila masa dan ketika..

Percayalah erti persahabatan yang paling bermakna akan hanya terbit dari keikhlasan dan kejujuran yang tidak berbelah bahagi.Sahabat yang baik itu adalah cermin bagi diri kita, jadilkanlah diri kita sebagai cermin yang sentiasa memantulkan wajah yang bercahaya kepada sahabat-sahabat kita.Semulia-mulia sahabat adalah orang yang suka berbuat baik kepada sahabatnya.Fikirkan apa yang dapat kamu berikan kepada sahabatmu dan bukan apa yang dapat kamu perolehi dari persahabatan yang terjalin itu.

Hargai mereka sebagaimana kamu ingin dihargai.Jangan sesekali kamu menjadi teman yang bermuka-muka dan sanggup memburuk-burukkan teman sendiri di belakangnya. Sahabat sejati selalunya saling memberi semangat dan mendorong supaya mereka bersama-sama dapat menjadi yang terbaik bukannya saling menjatuhkan.Belajarlah menyimpan rahsia demi menjamin kebahagiaan persahabatan agar berkekalan.Semakin lama kita bersahabat semakin sayang, janganlah semakin renggang.Semakin jauh sahabat kita, semakin terkenang, janganlah semakin kurang.

Semakin dekat sahabat kita, semakin ditandang, janganlah semakin terlepas pandang.Semakin rindu sahabat semakin terbayang, janganlah semakin menghilang.Amat malang jika sahabat kita terus melayang.Persahabatan seharusnya berlandaskan sesuatu yang tidak mementingkan diri sendiri. Persahabatan tidak akan terjalin andai kata ianya mempunyai syarat yang berubah-berubah.Jalinan persahabatan itu biarlah diikat dengan keikhlasan dan kejujuran serta jauhkan dari bersikap dengki, menyakiti hati dan mencurigai sahabatnya.

Persahabatan diwarnai dengan berbagai pengalaman suka dan duka, dihibur-disakiti, diperhatikan-dikecewakan, didengar-diabaikan, dibantu-ditolak, namun semua ini tidak pernah sengaja dilakukan dengan tujuan kebencian. kita selalau belajar dari kesilapan, pandai-pandailah kita menjaga hati dan memelihara ikatan persahabatan.Disaat kita menyayangi seseorang sahabat, kita selalu mengharapkan sahabat yang kita sayangi itu selalu berada dalam kebaikan. Maka, buktikanlah rasa kasih sayang kita dengan selalu mendoakan kesejahteraannya.

Persahabatan itu adalah hubungan suci bagaikan saudara.Persahabatan itu indah lahir dari hati yang jujur dan ikhlas.Biarlah kita ringan hati menerima orang yang ingin bersahabat dengan kita dan beratkanlah hasrat hati untuk memutuskan sebuah ikatan persahabatan.Hanya satu jalan untuk menghangatkan hubungan persahabatan kita ini dengan marakkan api rindu di hati kita , iaitu dengan cara memngimbau kenangan-kenangan kita bersama .Semoga kita dapat selalu bertemu dan bermesra. 

Bahagianya menjalinkan ikatan persahabatan dengan jujur, ikhlas dan setia.Biar tidak ada wang, jangan tidak ada sahabat. Biar kehabisan wang, jangan kehabisan sahabat. Biar putus wang, jangan putus sahabat.Amat mudah mendapat beribu kenalan tetapi amat payah mencari sahabat yang sanggup mendamba kasih sayang untuk sahabatnya apabila diperlukan.Sababat ketawa senang dicari namun sahabat menangis sukar didapat.persahabatan yang luhur adalah lahir dari keikhlasan, kejujuran dan kesetiaan. semoga ikatan persahabatan berpanjangan hingga ke hujung nyawa.

Kehidupan itu indah jika ditemani mereka yang bergelar sahabat yang sejati. Semakin indah sekiranya dia setia menemani disisi dalam menempuh setiap dugaan dan cabaran kehidupan ini. Namun selayak manakah seseorang itu boleh dipanggil sahabat sejati? Sahabat sejati bukan untuk mengisi ruang gelak ketawa dan riang ria sahaja.Sahabat adalah seorang insan yang sentiasa mengambil tahu perihal sahabatnya dalam keadaan apa pun sekali sahabatnya. Samada dalam senang ataupun susah mereka akan sentiasa bersama.

Kehidupan itu indah jika ditemani mereka yang bergelar sahabat yang sejati malah sahabat yang sanggup menempuh kehidupan bersama-sama walaupun menongkah arus yang deras dan dalam. Dia juga adalah sahabat yang sanggup berpanas dan berhujan untuk kesejahteraan sahabatnya.Ikatan hubungan persahabatan tidak ternilai dengan harta benda yang termahal sekali pun di dunia ini. Sahabat yang baik itu adalah cermin bagi diri kita, jadilkanlah diri kita sebagai cermin yang sentiasa memancarkan wajah yang bercahaya kepada sahabat-sahabat kita.

Semulia-mulia sahabat adalah orang yang suka berbuat baik kepada sahabatnya.Sahabat adalah anugerah yang terindah, seseorang boleh hidup tanpa cinta tetapi jarang yang boleh hidup tanpa sahabat.Mempunyai seorang sahabat lebih baik dari mempunyai beribu teman yang mementingkan diri sendiri .Sahabat adalah seperti sebutir permata yang terbenam di dasar lumpur, meskipun disaluti kekotoran namun digilap sinarnya terserlah juaSahabat itu laksana awan yang sentiasa menjadi payung melindungi kita dari pancaran terik mentari.

Persahabatan yang didasari dengan keikhlasan, kejujuran dan kesetiaan akan melahirkan perasaan kasih sayang yang berpanjangan.Sahabat ibarat mentari yang menyinar, bayu yang berhembus dan embun yang menyegarkan.Sahabat sejati menjadi pendorong impian.Sahabat mulia pembimbing jalan.Sahabat adalah seperti akrabnya aur dengan tebing. Namun adatikanya tebing runtuh jua dan aur rebah ke air lalu hanyut dik kuatnya arus melanda. Maka sebelum terjadinya sesuatu yang boleh membinasakan maka aur dan tebing perlu lebih kukuh mempertahankannya dari landaan hakisan arus yang tidak mengenal erti kasihan.

Sahabat juga adalah umpama sebatang jambatan merentangi sebatang sungai yang menghubungi dua daratan. Jalinan persahabatan itu indah harum mewangi mewarnai kehidupan manusia.Ikatan kasih sayang sahabat itu biarlah umpama air sungai yang tidak putus-putus mengalir dari hulu sampai ke hilir.Fikirkan apa yang dapat diberikan kepada sahabat dan bukan apa yang kita dapat dari persahabatan yang terjalin itu.Hargai mereka sebagaimana kamu ingin dihargai.Jangan sesekali kamu menjadi teman yang bermuka-muka dan sanggup memburuk-burukkan teman sendiri di belakangnya. 

Sahabat sejati selalunya saling memberi semangat dan mendorong supaya mereka bersama-sama dapat menjadi yang terbaik bukannya saling menjatuhkan.Belajarlah menyimpan rahsia demi menjamin kebahagiaan persahabatan agar berkekalan.Kebahagiaan hidup ini akan terasa terlalu indah jika kita saling sayang menyayangi dan percaya mempercayai satu sama lain.Sahabat sejati menjadi pendorong impian dan pembimbing jalan.Dalam persahabatan, kita harus saling mempercayai, saling menghargai, saling menghormati, dan saling membantu kerana kunci persahabatan adalah kejujuran, keterbukaan, dan saling mengerti.

Sahabat sejati amat sukar dicari, sukar untuk ditinggalkan dan mustahil untuk dilupakan.Sahabat perlu dihargai dan sahabat juga perlu menghargai kasih sayang sahabatnya.Nilai menghargai lebih mulia dari dihargai. Dihargai sudah tentulah daripada kebaikan atau keperibadian diri sendiri yang dikagumi seseorang.Sama-samalah kita bermuhasabah akan sifat-sifat kita yang kurang, dan berubahlah kepada yang lebih menghargai.

Kita perlu menghargai dan inginkan dihargai oleh sahabat dengan saling memberi dan membantu, hormat menghormati, ziarah menziarahi, bertanya khabar, doa dan ucapan salam serta tidak berahsia sesuatu perbuatan yang tidak disukai sahabatnya.Sahabat adalah orang yang hatinya selalu dekat dengan kita, tidak kira berapa jauh jarak dan berapa lama waktu memisahkannya.Terima kasih sahabat kerana hadir bila aku memerlukan seorang teman.. terima kasih kerana hadir bila aku kesedihan dan terima kasih kerana mengembirakan aku.

 Sahabat adalah insan yang selalu ada di samping kita di masa suka ataupun duka.Sahabat bukan sahaja menerima kelebihan tetapi juga menerima segala kekurangan kita.Sahabat yang baik adalah sahabat yang jujur, ikhlas dan setia pada sahabatnya dan selalu membimbing dan memimpin sahabatnya kearah kebaikan.

Sahabat yang baik adalah yg menjaga lidahnya ketika berbicara dengan sahabatnya. Sentiasa memberi senyuman dan selalu mengembirakan sahabatnya.Jika anda memiliki seorang sahabat yang baik, jagalah sahabat anda kerana tidak semua orang boleh memperolehi sahabat yang baik.Sahabat sentiasa menghargai semangat setia kawan di waktu susah ataupun senang.Ikatan persahabatan itu amat indah jika dijalinkan dengan rasa ikhlas, jujur dan saling percaya mempercayai antara satu sama lain.Terlalu payah untuk memelihara hubungan persahabatan tetapi terlalu mudah untuk memutuskannya.

Di waktu tiada satu pun orang disisimu, janganlah kau merasa sedih, apatah lagi merasa terpinggir kerana pasti di suatu masa  ada orang lain yang akan memberikan senyuman dan sapaan yang tulus dan ikhlas, serta mengembalikan cahaya di jiwa menggantikan resah gelisah mendung yang meliputi hati. Itulah senyuman dan sapaan dari seorang sahabat sejati.

Sekiranya tidak mampu memberi sesuatu untuk mengembirakan sahabat cukuplah sekadar senyuman ikhlas sebagai hadiah untuknya.Keikhlasan, kejujuran dan hidup berkasih sayang dengan sahabat pada setiap , masa tanpa mengira waktu adalah tuntutan sebuah jalinan persahabatan bukan sahaja di waktu suka akan tetapi juga di saat kita menghadapi sebarang kesukaran dan kepayahan.Tiada yang lebih indah dari kasih sayang sahabat itu terhadap kita terutama di saat kita bersedih.Hubungan persahabatan janganlah hendaknya dicurangi dengan menyakiti hati sahabat dan melukakan perasaannya.

Jika kita sengaja atau tanpa menyedari melakukan kesalahan itu janganlah malu-malu merendah diri memohon kemaafan darinya agar kita dapat memperbetulkan diri dan tidak melakukan sebarang kesilapan lagi.Sahabat adalah orang yang hatinya selalu dekat dengan kita, tidak kira berapa jauh jarak dan berapa lama waktu memisahkannya.Janganlah jadikan diri kita sebagai bayang-bayang dalam persahabatan yang hanya menjelma ketika cahaya terang, dan bila datang gelap ia akan menghilang.

Terlalu mudah untuk mencari kawan dan amat sukar mendapat seorang sahabat serta amat sulit untuk kita pelihara dan mengekalkan persahabatan itu sekiranya kita tidak benar-benar mengasihi dan menyayangi sahabat.Jalinan persahabatan menuntut seribu keikhlasan dan ketulusan dengan sepenuh hati.Semakin jernih hati seseorang semakin tinggi tingkat keikhlasannya bersahabat.Akan tetapi ikhlas dalam bersahabat itu banyak godaan dan dugaannya.Bukan senang untuk menjaga dua hati yang bertaut, kalau tidak tahan diuji sudah pasti ada hati-hati yang terluka.

Panjatkan doa yang baik-baik untuk sahabat agar ikatan kasih sayang dan kemesraan akan terus bersemarak mekar hingga ke hujung nyawa. Percayalah sebuah persahabatan itu amat bermakna hanya terbina dengan keikhlasan dan kejujuran.Sahabat perlu disayangi dan dikasihi bukanlah untuk dicurangi dan dikhianati.Jujur dan ikhlas adalah kunci kesetiaan dalam ikatan sebuah persahabatan.Terima kasih kepada semua yang menerima diri ini sebagai seorang sahabat.Aku rindukan kemesraan sahabat. Sekali sekala aku ingin bertemu sahabat agar bertambah kasih sayang dalam persahabatan.", siapalah diri ini tanpa sahabat.

Maafkan diri ini kerana aku bukanlah sahabat yang terbaik kerana aku terlalu banyak kelemahan dan kesilapan terhadap semua samada sedar mahu pun tidak. Aku hanya ingin mengingatkan diri sendiri dan para sahabat mengenai kemesraan sebab kalianlah sahabatku.Ucapan salam tetap jadi sapaan dari ku untuk para sahabat sekelian meskipun tanpa sahutan, namun hanya itu sahaja yang termampu dari ku sebagai tanda ingatan.Ku tak berkecil hati dan tak pernah rasa kecewa, jauh sekali dari mengata dan bersifat berdendam.

Sahabat ibarat mentari yang menyinar, bayu yang berhembus dan embun yang menyegarkan.Sahabat sejati menjadi pendorong impian.Sahabat mulia pembimbing jalan.Dalam persahabatan, kita harus saling mempercayai, saling menghargai, saling menghormati, dan saling membantu kerana kunci persahabatan adalah kejujuran, keterbukaan, dan saling menyayangi satu sama lain.Kasih sayang sahabat itu umpama air mengalir kadangkala terhenti, adakalanya terus mengalir tanpa menemui titik akhirnya .Sahabat adalah insan yang selalu ada di samping kita di masa suka ataupun duka.

Sahabat bukan sahaja menerima kelebihan tetapi juga menerima segala kekurangan kita.Sahabat sentiasa menghargai semangat setia kawan di masa kita memerlukan pertolongan.Semoga persahabatan itu tidak hanya erat diluahan kata manis di bibir tetapi di hati tidak mempunyai sebarang makna.Persahabatan yang luhur adalah lahir dari keikhlasan, kejujuran dan kesetiaan.Persahabatan yang didasari dengan keikhlasan, kejujuran dan kesetiaan akan melahirkan perasaan kasih sayang yang berpanjangan.Jagalah yang ada, tambah lagi yang dicari tetapi jangan sampai mencari yang lain hilang pula yang sedia ada. 

Maka peliharalah hubungan persahabatan supaya jangan sampai sahabat yang telah lama kita kenali hilang dari hidup kita.Kehilangan sahabat akan membuat kita kesal dan sesal yang teramat sangat.Terima kasih sahabat kerana hadir bila aku memerlukan seorang teman.Terima kasih kerana hadir bila aku kesedihan dan terima kasih kerana mengembirakan aku.Aku sayang sahabat semua, tanpa sahabat siapalah aku.

IKATAN PERSAHABATAN KE HUJUNG NYAWA

Marilah kita memperkatakan kisah kasih, sayang menyayang dan menghargai ikatan tali persahabatan serta nilai keakraban yang terjalin rapi dalam bersahabat itu adalah sangat cantik dan terlalu indah.Sebuah ikatan yang benar-benar kukuh dan tidak rapuh dan patah walau dihentam ribut.Tidak mudah  lekang dik panas berbahang dan tidak lapuk dik hujan.Seandainya kasih kepada sahabat, sayangilah dengan sepenuh hati, jiwa suci murni serta menerima seadanya sahabat kita itu dalam keadaan apa sekalipun agar ikatan itu sentiasa erat dan berpanjangan.

Sekiranya mengasihi sahabat hanya separuh hati itu masih menandakan tali persahabatan itu tidak utuh dan belum lagi sejati.Jika tidak jujur dalam persahabatan dan tidak ikhlas maka ikatan persahabatan ini terlalu longgar dan mudah goyah, bila-bila masa sahaja boleh lebur, musnah dan berkecai.Persahabatan serapuh ini amat mudah kasih sayang berganti benci.Alangkah indahnya jika kita mengasihi sahabat umpama laut dalam tanpa bertepi dan bak gunung tiada berkemuncak tinggi.Laksana awan di langit biru tiada pernah henti berarak datang dan pergi.

SAYANG-SAYANG SAHABAT KU SAYANG


Salam kasih sayang buat sahabat-sahabatku....Renung-renung dan fikir-fikirkanlah ~

Semakin lama kita bersahabat semakin sayang, janganlah semakin renggang.Semakin jauh sahabat kita, semakin terkenang, janganlah semakin kurang.Semakin dekat sahabat kita, semakin ditandang, janganlah semakin terlepas pandang.Semakin rindu sahabat semakin terbayang, janganlah semakin menghilang.Amat malang jika sahabat kita terus melayang.Bahagianya menjalinkan ikatan persahabatan dengan jujur, ikhlas dan setia.Biar tidak ada wang, jangan tidak ada sahabat. Biar kehabisan wang, jangan kehabisan sahabat. Biar putus wang, jangan putus sahabat.

Amat mudah mendapat beribu kenalan tetapi amat payah mencari sahabat yang sanggup mendamba kasih sayang untuk sahabatnya apabila diperlukan.Sababat ketawa senang dicari namun sahabat menangis sukar didapat..Ketika bersalaman hendaklah berjabat tangan dengan erat agar lebih terasa sentuhan kasih dan renunglah mata dan muka sahabat serta lemparkan senyuman manis agar perasaan kasih mesra meresap pantas ke dalam hati.Elakkan berpaling muka semasa bersalam kerana perbuatan ini tidak menunjukkan sikap kemesraan dan tidak nampak ikhlas sehingga membuat kasih sayang sedikit terhalang dari menyusup laju ke dalam hati.

Kasih tumbuh melata, bermesra seiya sekata, jangan ada benci di mata, di hati selalu tetap bertakhta.Tali persahabatan biarlah indah, kebahgiaan usah disanggah, bermusuhan jangan ditempah, sayang menyayang membawa berkah.Kasih mu sahabat laksana setianya mentari bertandang setiap hari, sayang mu seperti embun yang sentiasa menyirami pepohon setiap pagi, begitu jua rinduku pada mu umpama ombak yang tidak pernah jemu berlari menuju pantai putih berseri.Jambatan diibaratkan penghubung dua tanah daratan terpisah dik sungai, tasik dan selat.Jika dilanda gempa atau petaka boleh saja meruntuh dan meranapkannya. 

Begitulah hubungan persahabatan adalah diibaratkan sebatang jambatan penyambung dan penghubung kasih antara rakan, kawan, taulan, sahabat dan keluarga. Jika tidak pandai menjaga hubungan tersebut dengan sebaiknya maka ia akan bergegar, retak, putus dan memusnahkan sebuah perhubungan itu.

SETENANG AIR BERKOCAK JUGA

Setenang manalah air di cawan kekadang berkocak dan kekadang tertumpah juga, inikan pula tasik nan luas nampak sahaja airnya tenang sesekali ditiup angin riak berkuak juga, nampak tenang di permukaan tapi dibawah mungkin airnya berpusar dan berarus laju.Jangan pula kita sangkakan tenang itu tidak merbahaya dan janganlah pula  kita cuba dan berani untuk berenang nanti buruk padahnya.

Maka berfikirlah sedalam-dalamnya dan berhati-hati selalu agar kita tidak terburu-buru terus terjun agar tidak lemas tenggelam dalam arus tasik berlubuk dalam.Apatah lagi jika dibandingkan laut yang ombaknya tiada pernah berhenti kekadang bergelora dihentam badai.Apa sudahnya pasir di pantai juga jadi mangsanya.

Begitu juga dalam persahabatan dan berkawan, bukan sentiasa hati berada dalam keadaan tenang, ada kala  kita juga dibuai resah dan kecewa dengan sikap dan laku sahabat  yang kita sayangi.Dalam persahabatan kita perlu bergaul dengan baik, mesra dan menjaga peradaban diri serta patah lenggok tutur kata.

Tidak semestinya sahabat yang kita suka akan memberi sepenuh kebahagiaan dan menjaga hati dan perasaan kita selamanya.Belum tentu mereka dapat membantu kita dalam kesusahan dan kesedihan.Akan tetapi kekadang kawan yang kita benci, itulah yang suka membantu, namun apa yang kita harapkan hubungan persahabatan biarlah terjalin dengan penuh kejujuran dan keikhlasan.

Sebenarnya  tiada paksaan dalam persahabatan, tiada siapa yang boleh memaksa supaya orang suka atau tidak bersahabat serta berkawan dengan kita,Mungkin hari ini sahabat, kawan, rakan dan kenalan suka kepada kita, entah esok lusa mungkin membenci, hari ini baik esok lusa berkelahi, begitu lah sebaliknya hari ini kita dibenci, esok lusa bertukar suka.

Ibarat hari ada masanya mentari cerah di waktu siang, kekadang pula malap dik mendung di sebelah petang, begitu juga waktu malam ada kalanya malam terang dik cahaya bulan mengambang, ada malam gelap dan kelam.Ada masa hujan turun gerimis, ada kala bertukar lebat, tidak menentu masa datangnya.

Kita boleh menegur kesalahan sahabat dan kawan secara berhemah tetapi biarlah teguran yang membina dan yang boleh memperbetulkan dirinya dari terus melakukan kesilapan agar tidak berterusan, itupun setakat yang termampu.Seandainya mengguris hati dan menguja perasaannya elok sahaja kita beralah.

Jika tidak juga berkesan menegurnya cukuplah sekadar berdoa untuk kebaikan sahabat kita itu.Mudah-mudahan sahabat kita lembut hatinya dan akan berubah sikapnya kepada kebaikan.Memang benarlah kata orang-orang lama hati untuk menegur sahabat memang payah bagai menarik rambut dalam tepung, rambut tidak putus, tepung tidak berselerak.

Memang sukar untuk kita menjaga hati sahabat handai, sepertimana diri kita tidak mahu disakiti begitulah juga dengan mereka.Namun begitu seandainya mereka tidak juga berubah sikap dari melakukan kesilapan dan kesalahan, setelah ditegur, apakan daya, biarlah kita  berdiamkan diri sahaja asalkan diri kita tidak pula menjadi musuh dan seteru.

Jika kita ingin meneropong dan mengintai kawan dan sahabat, biarlah kita teropong akan kebaikannya, segala keburukan biarlah kita diamkan sahaja agar sahabat kita tidak terlalu aib dengan lakuan cemarnya.Marilah kita bersangka baik terhadap rakan, kawan, taulan dan sahabat.Berserah sahaja kepada Yang Maha Esa, Maha mengetahui akan rahsia hati manusia.

Begitulah keadaannya manusia di akhir zaman. sifat dengki khianat, fitnah dan segala sifat cemar dan cela sentiasa sahaja merenggang dan memutuskan tali persahabatan.Sering kita dengar kerana perkara yang remeh temeh dan isu-isu yang kecil-kecil diperbesarkan hingga boleh meretak hubungan persahabatan malahan ada yang terputus persahabatan kerananya.

Semoga Allah menjauhkan diri kita dari bersifat dan bersikap demikian demi menjaga hubungan tali persahabatan, yang jauh biar kita dekatkan, yang renggang dirapat-rapatkan.Marilah kita menjaga dan membelai serta memupuk tali persahabatan supaya sentiasa erat dan berkekalan.Mudah-mudahan ikatan persahabatan akan tetap intim selagi hayat dikandung badan.

Setenang manalah air di cawan kekadang berkocak dan kekadang tertumpah juga, inikan pula tasik nan luas nampak sahaja airnya tenang sesekali ditiup angin riak berkuak juga, nampak tenang di permukaan tapi dibawah mungkin airnya berpusar dan berarus laju.Jangan pula kita sangkakan tenang itu tidak merbahaya dan janganlah pula  kita cuba dan berani untuk berenang nanti buruk padahnya.

Maka berfikirlah sedalam-dalamnya dan berhati-hati selalu agar kita tidak terburu-buru terus terjun agar tidak lemas tenggelam dalam arus tasik berlubuk dalam.Apatah lagi jika dibandingkan laut yang ombaknya tiada pernah berhenti kekadang bergelora dihentam badai.Apa sudahnya pasir di pantai juga jadi mangsanya.

Begitu juga dalam persahabatan dan berkawan, bukan sentiasa hati berada dalam keadaan tenang, ada kala  kita juga dibuai resah dan kecewa dengan sikap dan laku sahabat  yang kita sayangi.Dalam persahabatan kita perlu bergaul dengan baik, mesra dan menjaga peradaban diri serta patah lenggok tutur kata.

Tidak semestinya sahabat yang kita suka akan memberi sepenuh kebahagiaan dan menjaga hati dan perasaan kita selamanya.Belum tentu mereka dapat membantu kita dalam kesusahan dan kesedihan.Akan tetapi kekadang kawan yang kita benci, itulah yang suka membantu, namun apa yang kita harapkan hubungan persahabatan biarlah terjalin dengan penuh kejujuran dan keikhlasan.

Sebenarnya  tiada paksaan dalam persahabatan, tiada siapa yang boleh memaksa supaya orang suka atau tidak bersahabat serta berkawan dengan kita,Mungkin hari ini sahabat, kawan, rakan dan kenalan suka kepada kita, entah esok lusa mungkin membenci, hari ini baik esok lusa berkelahi, begitu lah sebaliknya hari ini kita dibenci, esok lusa bertukar suka.

Ibarat hari ada masanya mentari cerah di waktu siang, kekadang pula malap dik mendung di sebelah petang, begitu juga waktu malam ada kalanya malam terang dik cahaya bulan mengambang, ada malam gelap dan kelam.Ada masa hujan turun gerimis, ada kala bertukar lebat, tidak menentu masa datangnya.

Kita boleh menegur kesalahan sahabat dan kawan secara berhemah tetapi biarlah teguran yang membina dan yang boleh memperbetulkan dirinya dari terus melakukan kesilapan agar tidak berterusan, itupun setakat yang termampu.Seandainya mengguris hati dan menguja perasaannya elok sahaja kita beralah.

Jika tidak juga berkesan menegurnya cukuplah sekadar berdoa untuk kebaikan sahabat kita itu.Mudah-mudahan sahabat kita lembut hatinya dan akan berubah sikapnya kepada kebaikan.Memang benarlah kata orang-orang lama hati untuk menegur sahabat memang payah bagai menarik rambut dalam tepung, rambut tidak putus, tepung tidak berselerak.

Memang sukar untuk kita menjaga hati sahabat handai, sepertimana diri kita tidak mahu disakiti begitulah juga dengan mereka.Namun begitu seandainya mereka tidak juga berubah sikap dari melakukan kesilapan dan kesalahan, setelah ditegur, apakan daya, biarlah kita  berdiamkan diri sahaja asalkan diri kita tidak pula menjadi musuh dan seteru.

Jika kita ingin meneropong dan mengintai kawan dan sahabat, biarlah kita teropong akan kebaikannya, segala keburukan biarlah kita diamkan sahaja agar sahabat kita tidak terlalu aib dengan lakuan cemarnya.Marilah kita bersangka baik terhadap rakan, kawan, taulan dan sahabat.Berserah sahaja kepada Yang Maha Esa, Maha mengetahui akan rahsia hati manusia.

Begitulah keadaannya manusia di akhir zaman. sifat dengki khianat, fitnah dan segala sifat cemar dan cela sentiasa sahaja merenggang dan memutuskan tali persahabatan.Sering kita dengar kerana perkara yang remeh temeh dan isu-isu yang kecil-kecil diperbesarkan hingga boleh meretak hubungan persahabatan malahan ada yang terputus persahabatan kerananya.

Semoga Allah menjauhkan diri kita dari bersifat dan bersikap demikian demi menjaga hubungan tali persahabatan, yang jauh biar kita dekatkan, yang renggang dirapat-rapatkan.Marilah kita menjaga dan membelai serta memupuk tali persahabatan supaya sentiasa erat dan berkekalan.Mudah-mudahan ikatan persahabatan akan tetap intim selagi hayat dikandung badan.

Ya Allah, Ya Tuhan ku ....

Berikanlah kebahagiaan hati, keselamatan diri, kesihatan dan kesejahteraan, untuk para sahabatku.Berikanlah kesenangan sahabat-sahabatku seperti lancarnya air sungai yang mengalir dari hulu hingga ke hilirnya.Tenangkanlah hatinya setenang awan putih bersih yang sentiasa berarak di angkasa...

Ya Allah perkenankan permohonan doa ku ini... Amin......

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...