Isnin, 25 Julai 2011

KEBAIKAN DAN KEBURUKAN FACEBOOK (fb)


Facebook memang mendapat sambutan di kalangan generasi muda dan tidak ketinggalan kepada generasi berusia kerana menyambut pembaharuan dan kemajuan dalam dunia maya.

Berfacebook boleh merapatkan perhubungan antara sahabat handai, saudara mara dan keluarga yang tinggal jauh kerana mudah berhubung walau dimana mereka berada dengan lebih cepat dan pantas.

Disamping itu boleh menambah kenalan dan bersua kembali sahabat lama yang bertahun-tahun terpisah.Ada juga yang membenih rasa cinta dan setia di ikatan perkahwinan atau percintaan sesama rakan facebook.
 
Dengan berfacebook juga kita dapat bertukar-tukar fikiran, memperolehi kenangan lama, berkongsi suka dan duka.Pelbagai cara kita boleh memperolehi maklumat melalui kenyataan, bualan, video dan gambar-gambar yang dipaparkan oleh kawan dan rakan.

Pertemuan dan perjumpaan boleh dilakukan dengan wujudnya facebook kumpulan yang memudahkan penyampaian sesuatu maklumat dan perbincangan untuk pengetahuan ahli kumpulan.

Namun dalam sesuatu kebaikan itu wujud juga keburukan berfacebook seperti menyalah gunakan facebook untuk mengumpat keji, menghina rakan yang tidak sehaluan, menyumpah seranah serta memburukkan seseorang. 

Tidak kurang juga melahirkan golongan tertentu mengaut laba keuntungan, penipuan atau menggalakkan perkelahian. Berfacebook tanpa ilmu juga boleh membazirkan masa kerana terlalu lama melayari facebook terjebak dalam ketagihan.


Ada yang lalai mengurus rumah tangga, sehinggakan berlaku pertengkaran, perkelahian dikalangan suami isteri, cemburu, hubungan tanpa restu, percintaan tiga segi dan kecurangan.

Apabila berlaku ketegangan dalam rumahtangga yang kucar kacir, bergegar dan retak, mengeruhkan lagi hubungan sehingga  berlaku perceraian.Maka anak-anaklah yang menerima kesannya.

Begitu juga ada yang terpengaruh dengan janji manis dengan rakan yang baharu dikenali sehingga melakukan perkara terlarang.Pelajar tidak bias dari menerima kesan buruk dalam mengulangkaji pelajaran persekolahan kerana asyik berfacebook.
 
Kelekaan berfacebook sehingga lupa mengerjakan atau lewat menjalani kewajipan perintah Tuhan.Melanggar arahan ibubapa dan membelakangi nilai moral serta melanggar tatasusila adat dan resam.

Kakitangan di pejabat juga ada yang mencuri masa bekerja mengambil kesempatan berfacebook yang menyebabkan tugasannya tertangguh.Ada dikalangan mereka lebih mengutamakan berfacebook dari bekerja.
 
Oleh itu dalam mengejar kebaikan Facebook, janganlah kita leka, lalai dan lupa pada keburukannya. Pandai-pandailah kita mengisi masa berfacebook.Baik buruknya terletak pada hati dan kebijaksanaan menilai dan mengurus masa.
  
Kesimpulannya sebaik-baik dan seelok-eloknya facebook digunakan untuk mempereratkan hubungan dan  pelbagai faedah kebaikan untuk diri dan masyarakat serta elakkan penyalahgunaan facebook yang  adakalanya membenih permusuhan dan kemusnahan.

Tepok dada tanya selera !


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...