Khamis, 7 Julai 2011

INGATAN DI ZAMAN KANAK-KANAK

di sini aku memulakan persekolah darjah 1 pada tahun 1965
Sekolah Kebangsaan Bidor tetapi bangunan ini sudah tiada
lagi dan Sekolah Kebangsaan Bidor telah berpindah.

Teringat aku pada zaman kanak-kanak ketika itu usia masih di bangku sekolah rendah dalam tahun 1965 hingga 1970.Bangun pagi jam 5.30 pagi terus ke telaga untuk mandi amboi menggeletar tubuh dan gigi, biru bibir kedinginan, apa yang dituju terlebih dahulu ialah dapur kayu yang masih berapi untuk berdiang seketika.

Jika di musim hujan sudah tentu bawa sebaldi air panas untuk dicampurkan dengan sebaldi air telaga cukup untuk mandi pada hari itu.Mana ada air paip, boleh dikatakan majoriti penduduk kampung menggunakan perigi.Air perigi memang sejuk tetapi menyegarkan.Balik dari perigi bawa sebaldi air untuk membasuh kaki atau dimasukkan dalam tempayan untuk air minuman.

Setelah mengambil sarapan pagi dengan minuman teh atau kopi, berkuihkan tepek atau lempeng, jemput pisang atau tepung, ubi rebus atau ubi goreng maka tergesa-gesa pula bersiap-siap memakai pakaian sekolah dalam kesamaran cahaya pelita.Pakaian sekolah yang digosok ibu menggunakan sterika besi menggunakan kayu arang dan adakalanya hanya menggunakan tempurung kelapa yang dibakar.

Zaman itu rumah yang ada letrik hanyalah rumah-rumah orang yang kaya dan rumah mereka terletak di pinggir jalan raya, kawasan yang lebih dalam sudah tentu tiada letrik.Mana ada telivisyen, peti ais dan peralatan letrik seperti sekarang

Sesudah siap memakai pakaian sekolah dan berkemas, bersikat dan muka hanya disapu dengan bedak sejuk, bedak batu benang sila atau bedak cair jenama siam, jika ayah ada sedikit wang lebih merasalah pakai bedak talkum ice snow, aku dan kakak dihantar oleh ayah ke sekolah dengan basikal tuanya.

Selepas menghantar kami, ayah meneruskan perjalanannya berkayuh basikal tuanya itu ke tempat kerja di Syarikat Bidor Malayan Tin sebagai kuli kira-kira 8 km dari Pekan Bidor.Lama kelamaan aku sudah biasa ke sekolah bersendirian bersama kawan-kawan dengan berjalan kaki dari rumah kira-kira 2.5 km jaraknya.

Balik dari sekolah memang panas hingga mengalir minyak rambut yang cair ke dahi.Adakalanya minyak rambut habis terpaksa guna minyak kelapa disapu ke rambut.Peluh jangan dikira memang membasahi baju dan sudah pasti kolar bahagian dalam tengkok memang hitam berdaki dari kotoran peluh bercampur minyak yang cair dari kepala.

Di musim hujan adakalanya lencun pakaian yang dipakai.Buku sekolah hanya dibalut dengan karung plastik agar tidak basah.Akan tetapi terdapat juga buku yang terkena air hujan kerana tidak kemas dibungkus dengan plastik.Bagi mereka yang beringat dan berada anak-anak dibekalkan dengan payung atau baju hujan.

Pada ku itu tidak begitu mencabar selalunya bila hujan itulah peluang terbaik untuk bermandi hujan.Jarang kami yang demam bila basah kuyup ditimpa hujan seperti anak-anak zaman sekarang yang mudah demam setelah lukus terkena hujan atau berada lama di bawah pancaran mentari.

Belanja sekolah yang diberi oleh ibu atau ayah tidaklah banyak hanya sepuluh sen duit yang mengandungi gambar kepala Queen Elizebeth.Lepaslah untuk membeli mi sepiring kecil  atau 2 ketul kuih semasa rehat.Kalau mahu air sirap hanya 5 sen dan beli seketul kuih 5 sen.Jika makan mi atau beli 2 ketul kuih terpaksalah beratur menoggok air paip yang disediakan sekolah.Tidak sekali pun terdengar ada murid yang sakit perut.

Pada tahun 1968-1969 pada masa itu baharulah dapat melihat duit syiling bergambar parlimen berebut-rebut megah jika memperolehi belanja dengan wang tersebut.Pada hari tertentu jika ibu masak mi, bihun atau nasi lemak kami membawa bekal berbungkus daun pisang atau kertas plastik dan minuman seperti teh dalam botol kemudiannya bertukar tupperware.

Maka duduklah kami makan bersama kawan-kawan yang hidup susah di ceruk-ceruk bangunan atau di bawah pokok besar yang terdapat dalam kawasan sekolah.Semangat berkongsi makan tidak perlu diajar atau dipesan oleh sesiapa semangat muafakat yang datang dengan sendirinya.


Balik dari sekolah selepas makan buat sekejap kerja rumah yang diberi oleh guru dan selepas itu sudah tentu bertandang ke rumah kawan-kawan untuk bermain mengikut musim permaianan.Kalau musim layang-layang berpanaslah mendongak ke langit.Di musim bermainan guli berdakilah tangan dan kaki.

Begitu juga di musim permainan gasing, gelung getah, rounders kampung, kundang kundi, galah panjang, police century, dan pelbagai lagi.Baju seluar carik, kotor, comot adalah perkara biasa budak kampungan seperti ku.Apa nak dikisahkan boleh dikatakan semuanya comot tanpa sedar tika bermain.

Pada hari cuti selalunya aku ke rumah opah berjalan kaki 3 kilometer jaraknya dari rumah ayah mengikut ibu pergi menoreh getah lagipun ibu tidak pandai berbasikal dan keluarga kami hanya mempunyai sebuah basikal sahaja yang digunakan ayah.Semasa ibu menoreh aku bermain dengan kawan-kawan ku di Kampung Jalan Paku pula.

Bila ibu siap mengutip barulah aku membantu memulas pengayuh mesin getah keping.Aku bukan sahaja membantu ibu tetapi juga ibu saudara dan juga beberapa orang penoreh lain yang memerlukan khidmatku dengan percuma.Memang tidak mengenal letih dan tidak pernah mengeluh pada gigitan nyamuk di kebun getah.

Bila balik semula ke rumah kepenatan berjalan kaki kadangkala sampai sahaja ke rumah terus tertidur di bahagian dapur kerana lebih sejuk jerana beratap rembia.Jika atap tersebut agak lama tidak diganti maka ternampaklah lolosan cahaya lurus menembusi atap ke bahagian muka, jika hujan alamatlah titisan hujan menembusi atap rumah terus ke muka atau bahagian yang lain.

Sudah tentu ayah akan menggantikannya dengan atap rembia yang baharu.Masa itu seronoklah aku merasa naik kereta lembu yang disewa ayah untuk membawa atap nipah dari pembuat atap rembia di kampung kira-kira 1.6 kilometer dari rumah.Selepas itu tugas ku adalah membantu ayah mengangkat atap untuk dipasang ayah.


Menyentuh tentang permainan selalunya selepas berlangsungnya Pertandingan Piala Thomas apalagi anak-anak kampung juga turut bermain badminton raket tak kira bertali benang tangsi pun jadi.Raket masa itu hanyalah berframe kayu atau separuh besi di bahagian tengah.

Hendak beli raket terpaksa menyimpan duit belanja atau bermain kutu dan pemberian raket yang tidak digunakan atau sudah bengkok dari kawan-kawan yang berpangkat abang.Manalah ada duit untuk membeli yang mahal.Hendak minta pada ayah ibu sudah tentu tak dapat kerana ayah tidak mampu.


Kawasan lapang dan rata habis dibersihkan untuk dibuat gelanggang dan garisannya sudah pasti pokok buluh jadi sasaran.Apa yang pelik memang hebat ketika itu siap ada pertandingan antara kampung.Bulu tangkis dan jaring berkongsi duit belanja yang dikumpul hari-hari dan dibantu oleh abang-abang atau ibubapa yang berkemampuan yang kasihan melihat kami menggunakan tali atau jaring ikan ketika bermain.

Begitu juga jika selepas Pertandingan Pesta Bola Merdeka sudah tentu kami juga turut menjadi pemain bolasepak kampung.Bolanya tidak kira asal bulat dan boleh ditendang kira jadi.Bola plastik, bola getah, bola separuh kulit kira semuanya boleh belaka.Bola kulit pecah atau rosak yang dibuang ditempat buangan sampah tetap dikutip.

Adalah pakar yang kreatif untuk dibaik pulih walaupun kurang sempurna.Apa yang difikirkan keseronokan bermain tetap ada.Kalau dapat bermain bola dalam hujan amboi mak memang seronok sangat bila balik ke rumah siaplah telinga tentu kena pulas, jentik , peha kena cubit silap-silap tali pinggang menyinggah di betis...dulu kg ini di kenali kg padang dan kg baru jalan sungkai, bidor
di sinilah aku membesar banyak kenangan ku di sini

Sebelah malam pergi ke surau ikut ayah dan mengaji Al Qur'an.Mana boleh ponteng mengaji, ayah sama-sama memerhati aku di surau.Guru Al-Qur'annya aduh garang memegang rotan, matanya selalu terbeliak dan suka marah walaupun bapa-bapa ada bersama di surau.

Rotannya sentiasa di sisi riba entah berapa kali lantai menjadi pukulan rotan itu.Aduh kecut perut dibuatnya.Namun bapa-bapa yang ada di surau turut marah dan menyinggit jika kita tersalah baca.Memang 'sporting' habis bapa-bapa zaman dahulu terhadap guru Al-Our'an itu.Kami sahaja yang kecut perut, ada kawan-kawan yang ponteng mengaji kerana ketakutan.

Selepas balik dari surau baca buku atau menyambung kerja sekolah di bawah sinaran cahaya pelita atau jika lampu gaselin tidak meragam teranglah sikit.Bangun pagi selepas mandi lap cuping telinga dan cuci lubang hidung yang kena jelaga pelita.Kaki bersisik dan berdebu terpaksa dibubuh minyak agar kelihatan licin.

Adakalanya jika ada kenduri arwah atau musim menyambut puasa kami turut diajak untuk hadir bersama.Apalagi siap dengan lenggok kepala bertahlil dan mengaminkan doa.Jika imam yang membawa tahlil dan berdoa yang panjang-panjang siap dalam hati berkata bilalah nak selesai air liur berdegup ditelan melihat makanan yang disediakan.

Begitulah juga jika di majlis perkahwinan tidak mudah untuk dilepaskan.Itulah masa nak merasa makanan yang sedap, nak rasa daging, ayam sudah pasti ayam kampung dan beranika juadah lain yang jarang dapat disediakan ibu.Jika di rumah nak merasa ayam di musim ayam di serang penyakit sahaja.


Dalam bulan puasa hadir ke surau atau masjid sudah menjadi rutin harian.Inilah masa nak makan enak tambahan perut lapar dan dahaga.Belum masuk waktu berbuka dah mengadap pinggan yang disediakan.Kami yang budak-budak duduk setempat agar tidak mengacau orang yang lebih tua.Kalau sehari tak hadir moreh memang kecewa tambahan kalau moreh pada hari itu terkena pada moreh orang kaya dan berada.

Bila sudah hampir hari raya di halaman rumah bergemerlapan cahaya pelita.Apalagi mulalah bermain berlari police century.Gegak riuh gempita bunyi suara budak-budak bermain dan berlari seperti seladang.Usahlah dikira ada yang terseradung dawai, terpijak kaca, duri, paku dan sebagainya.Mana yang luka sedikit pergi ke pelita celup jari ke pelita ambil minyak tanah disapu ke luka.Hebat dan meriah kanak-kanak dan remaja pada masa itu.

Bila masuk sahaja minggu terakhir berpuasa hampir hari raya dikatakan malam 7 likur masa itulah paling meriah.Pelita panjut bagai bintang dilangit menerangi halaman.Tempurung yang tersusun (unggun) dan dikumpul setiap hari ditegak menggunakan kayu seri turut dibakar di tepi-tepi halaman rumah menjulang terang apinya.Bunyi meriam buluh berdentum di bersahutan disana sini bagai bunyi guruh di langit ketika hari nak hujan.

rumah pusaka yang sudah beberapa kali diubah suai
Pada malam hari raya selepas sembahyang Isyak kami turun dari surau menuju ke setiap rumah mengikut rombongan bapa-bapa.Sampai di rumah yang di ziarahi sudah tentu bertakbir dan berdoa kemudian apalagi menjamu selera.Sudah tentu rendang dan lemang menjadi bahan utama yang dimakan.

Pada malam itu juga mana-mana orang yang berada memberi sedikit habuan belanja habis tinggipun 20 sen, jadilah kami tak meminta bukan macam sekarang bila musim raya anak-anak menadah tangan mengutip wang dari rumah ke rumah.Walau pun begitu jarang kutipan yang mencecah seringgit.


Begitulah kehidupan masa tahun 1960an yang aku rasa dan pada tahun 1966 dan 1967 semasa aku dalam darjah 2 dan 3 ada sedikit kelainan rutin hidup kerana pada masa itu aku bersekolah dalam sesi petang.Namun tidak banyak berbeza cara hidup seharian cuma ada sedikit pengolahan waktu main.

Walaubagaimanapun pada hari Sabtu atau Ahad rutin hidup tetap sama termasuklah melastik burung mandi di sungai dan bermain perang-perang begitu juga membantu ayah ibu mencari kayu api memancing ikan dan membantu ibu mesin getah keping.Ada masa juga ibu saudara bawa menonton wayang gambar.

Bukan senang nak menonton wayang pada hari-hari biasa, jika ada nasib bapa saudara beri duit 60 sen untuk menonton wayang gambar.Tiketnya hanya 40 sen terpaksa pulak duduk di bangku bahagian depan 20 sen lagi beli kudapan atau kauci sahaja.Melangaklah ketika menonton tengok kiri kanan terlepas, tengok kanan kiri tertinggal, tengok tengah kiri dan kanan gambar terbias.

Pada masa itu juga ada penduduk kampung yang lebih hampir dengan kawasan yang disediakan letrik tetapi tidaklah banyak hanya dalam 10 buah rumah yang memiliki telivisyen hitam putih ketika itu.Sesekali teringin juga menonton jeling-jeling di tingkap ataupun ada yang jemput masuk menonton bersama, jadilah.

Di rumah hanya ada radio transistor menggunakan bateri.Bila sudah lama radio terpasang ada masanya suara tenggelam timbul kerana kuasa bateri sudah haus.Terpaksalah menjemur bateri kalau-kalau boleh menyambung dengar radio sementara ayah beli bateri yang baharu.

Kanak-kanak sekarang amat beruntung baru 2 hingga 4 tahun sudah mula ada basikal 3 roda kemudian berbasikal beroda dua.Kami pada masa dahulu bila ayah balik dari kerja atau cuti apa lagi godam basikal tua ayah ke sana sini bawa cara mencelah kerana basikal tak sepadan dengan penonggangnya.Kerap juga dimarah dan diherdik ayah kerana basikal rosak menganggunya untuk pergi kerja.

Beginilah kisah ku di zaman kanak-kanak yang masih lagi terngiang-ngiang di ingatan.Cara hidup mula berubah pada tahun 1971 bilamana kami berpecah memasuki alam persekolahan menengah masing-masing ikut haluan dan ada yang berpindah.Sekarang hanya tinggal kenangan.

Kawan-kawan sudah membawa haluan masing-masing yang ada tinggal pun di kampung sudah boleh dibilang dengan jari dan terdapat juga yang telah kembali ke Alam Barzakh.Segala kenangan dan pengalaman sebagai anak golongan miskin yang hidup susah dan serba kekurangan itu tidak pernah mematah semangat kami adik beradik untuk belajar.

Sekarang kami dapat hidup sedikit selesa dan sederhana setelah lama hidup dalam serba serbi kekurangan dan miskin.Kenangan kesusahan itu tidak pernah lupa di ingatan dan masih lagi subur menghijau masih terasa segar di minda.Semangat itulah menjadi pembakar dan penyuluh hidup kami sekeluarga.

Aku percaya anak-anak di zaman moden kini kehilangan erti kesusahan dan kepayahan seperti golongan kami anak-anak kampung pada masa itu baharu sahaja selepas Malaya / Malaysia mencapai kemerdekaan.Namun kami yang mengharungi keperitan itu lebih mempunyai jati diri untuk  berdiri sama tinggi, dan duduk sama rendah dengan orang lain..

catatan:

kini ayah dan ibu sudah tiada lagi semangat dan kegigihan ayah serta ibu  adalah pendorong dan penyuluh hidup kami.Semoga ayah dan ibu dicucuri Rahmat Allah dan berbahagia di sana.
  

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...